Online Katalog

Telsiz Bakımı Nasıl Yapılır?

Telsiz Bakımı Nasıl Yapılır?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan kablosuz telsizler ile rahatça haberleşebilir ve karşı taraf ile rahatça iletişime geçebiliriz. Telsizlerde kablosuz kullanım ile her an her yere rahatça taşıma yapabilir ve taşıma kolaylığı ile oldukça tercih edilen araçlardandır. Her araç gibi telsizlerinde bir zamandan sonra bakıma ihtiyacı vardır. Peki telsiz bakımı nasıl yapılır?

Telsiz bakımı hiç tamir ve bakım yapmayan kişiler için zorlu görünse de aslında çok kolaydır. Dört beş tane püf noktası olan telsiz bakımının kolayca bakımını yaparak işleminizi halledebilirsiniz. Eğer telsiziniz de çatlak ve kırık varsa Japon yapıştırıcısı ve kül ile karıştırarak kırık ve çatlak olan yere sürebilirsiniz.

Böylece kemik etkisi yaratacak ve üzerine tekrar Japon yapıştırıcısı sürülürse çok sağlam bir telsiz haline gelir. Dış bakımı için en kolay bakım budur ve iç bakımı ise elektronik işlerden anlayanlar için gayet kolay bir şekilde bakımı yapılır.

Kimler Telsiz Kullanabilir?

Kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler ile Kıyı Emniyet Müdürlüğü tarafından her yıl mayıs ve kasım aylarında düzenlenen amatör telsiz belgesi sınavına girip belgeyi almaya hak kazananlar alabilir. Bunun dışında alışveriş merkezi ve şantiyede görevli personellerde ehliyet ve ruhsat istenmediği için telsiz kullanmaktadır.

Niçin Telsiz Kullanırız?

Kamu kurum ve kuruluş çalışanları (polis, asker), balıkçılar vb. güvenli bir frekans üzerinden iletişim sağlamak amacı ile telsiz kullanır.

Telsiz Kullanım Talimatları?

Telsiz bakımının tam sağlanabilmesi için telsiz kullanımını biliyor olmanız gerekir. Bunun için uyulması gereken talimatlar vardır.

Telsizin bulunduğu frekansın değişmemesi için üzerindeki düğme ile oynamayınız. Telsizi kırılma ya da kopma olasılığına karşılık anteninden taşımayınız. Yetkili biri değil iseniz arıza durumunda telsizi kendiniz onarmaya çalışmayınız. Gerekmedikçe telsizin bataryasını sökmeyiniz. Antensiz kesinlikle telsizi çalıştırmayınız.

Telsiz Batarya Bakımı

Telsiz bakımında batarya bakımının önemi büyüktür. Bu sebepten dolayı uymanız gereken maddeler aşağıda belirtilmiştir.

  • Bataryanız bitmeye yakın size ikaz sesinde bulunacaktır.
  • Bataryanızı en az altı saat şarj ediniz.
  • Bataryanız şarja iken mandala basıp konuşmaya çalışmayınız.
  • Batarya ve telsizinizi sıvı temasından ve nemden koruyunuz.
  • Bataryanıza kesinlikle kısa devre yaptırmayınız.
  • Gereksiz ve uzun konuşmalardan sakınınız.
  • Uzun süre kullanılmayan bataryalar görevini yerine getiremeyebilir.

Telsiz bakımı için yetkili servislerden yardım almak gerekmektedir. Telsizlerin periyodik bakımı için yetkili servislerin uyması gerek yönetmelik maddeleri mevcuttur.

  • Yetkili servisin ya da cihaz üreticisinin gerekli eğitim kurslarına katılmış olması.
  • Elektrik ya da elektronik konusunda lise, ön lisans ya da lisans eğitimi almış olmak.
  • İletişim test seti ya da bu set için gerekli ekipmanları bulundurmak.

  Bu yönetmelikteki önemli bazı maddelerdir.

Yetkili teknik servis cihazları yerinde ya da laboratuvar merkezinde tamir ve bakımını gerçekleştirmelidir. Telsiz ve aksesuarlarının bakımı titizlik ile gerçekleştirilmeli ve bakımın yapıldığı tarihi gösteren bir etiket yapıştırılmalıdır. Teknik parametre ayarlarının büyük bir hassasiyet ile yapılması gerektiğinden bu işlemi yetkili teknik servisin uzman bir personelinin gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Telsizlerin sıvı ve nem geçirme kapasiteleri laboratuvar ortamında özel cihazlar ile test edilmelidir. Telsizler hassas ve frekansları her kurum ve kişiye özel olduğu için kullanımlarının talimatlara uygun yapılması ve bakım ve onarımlarının periyodik süreler içerisinde yetkili kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yetkili servisler telsizlerin yerinde bakım ve onarımını gerçekleştirebilmektedir. Bazı bakım ve onarım durumları laboratuvar ortamı gerektirdiği için telsizleri yetkili servisin teslim alması gerekmektedir. Güvenli bir haberleşme sağlanabilmesi için telsizlerin bakım ve onarımın zamanında yapılması gerekmektedir.