Online Katalog

Telsiz Kullanımında İlgili Yönetmelik

Telsiz Kullanımında İlgili Yönetmelik

Haberleşmede kullanılan telsiz kara hava ve deniz sahasında kullanılır. Yayın yapma özelliğine de sahip olan telsizler iletişimde önemli bir role sahiptir. Her telsiz farklı bir frekansta çalıştığından dolayı haberleşme kurulmak istenen kişi ile aynı frekansta bulunmak gerekir. Telsiz kullanımı, işlemleri ve diğer ilgili usul ve esaslar yönetmenlikte belirtilmiştir. Yönetmeliğin her bir maddesi telsiz kullanımının kapsamı ile ilgili detaylı bilgi veriyor.

 Telsiz kullanımı ile ilgili yönetmelik içerisinde telsiz kurma, kullanma izni ruhsatı, alınan ruhsatın süresi, yenilenmesi ve iptali gibi konular yer alır. Yönetmelikte kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişilerin uyacakları usul ve esaslar yer alır. Bunun dışında yönetmelik kapsamı dışında bulunan kurumlarda belirtilerek gerekli bilgiler yer alır.

Telsizlerin Kullanım Alanları

Hemen her sektörde önemli bir yere sahip olan iletişim çeşitli araçlar vasıtasıyla gerçekleşir. En sık kullanılan haberleşme cihazlarından biri de telsizlerdir. Bas konuş cihaz olarak adlandırılan telsizler esnek haberleşme imkânı sunan akıllı cihazlardır. Bu nedenle kullanım alanı geniştir. Telsizler havalimanlarında, lojistik alanlarda, taşımacılık sistemlerinde, güvenlik ve devriye ekipleri tarafından kullanılır. Haberleşme ile ilgili ihtiyaç duyulan her alanda, tüm kurum kuruluşlarda, akıllı telsizler herkes tarafından kullanılabilir ve telsizin avantajlarından en iyi şekilde yararlanılabilir.

Telsizlerin Çalışma Prensibi

Akıllı haberleşme cihazları içerisinde yer alan telsizlerin kendine özgü bir çalışma sistemi bulunur. Bu doğrultuda her telsizin belirli bir frekans çalışma aralığı bulunur. Frekans ayarını belirleyen kurumlar her ülkede bulunduğu gibi Türkiye'de de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kurulur. Cihazın genel çalışma prensibi bir kişi konuşurken diyen kişi dinlemede bulunur. İletişimin kurulabilmesi için her iki istasyonunda aynı frekansı kullanıyor olması gerekir. Telsizlerin büyük bir çoğunluğunda basit bir lisans kullanılır. Konuşulan istasyon konuşmasını tamamladığında görüşmeyi bitiren ses devreye girer.

Amatör telsiz kullanmak isteyenlerin ehliyet alması gerekir. Bunun dışında CB ve PMR telsiz kullanmak isteyenlerin herhangi bir ruhsat almasına ihtiyaç bulunmuyor. Haberleşme cihazı kullanmak isteyenlerin öncelikle bu konuda ilgili prosedürü incelemesi gerekir. Belgesiz haberleşme cihazı kullanmak beraberinde bazı yaptırımları doğurur. Cezai işlem ve yaptırımların temel amacı ise haberleşmenin güvenliğini üst seviyeye taşımaktır.

Amatörler Telsizcilik

Telsiz genel müdürlüğü tarafından yapılan amatör telsizcilik sınavları her yıl yapılır. Amatör telsizcilik sınavına girmek isteyen adayların 18 yaşını bitirmiş olması gerekir. Amatör telsizcilik sınavına girmek isteyen adayların müracaat işlemleri sırasında birtakım evrakları teslim etmesi gerekir. Belgeler şu şekildedir:

  • Sınav başvuru formu
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Dilekçe
  • Sınava girmek isteyen adayların belirlenen ücreti yatırdıktan sonra ücretin yatırıldığını gösteren makbuzun aslı

Tüm bu belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlandıktan sonra Telsiz Bölge Müdürlüğüne 15 gün öncesinden teslim edilmelidir.