Online Katalog

Telsizler Hangi Frekansla Çalışır?

Telsizler Hangi Frekansla Çalışır?

Haberleşme aracı olarak kullanılan telsizler alıcı-verici bir radyodur. Kabloya ihtiyaç duyulmadan radyo sinyalleri yani frekanslar ile haberleşme sağlanır. Telsizlerin normal radyo alıcılarından farkı ise cihazın aynı anda yayın yapma özelliğinin de bulunuyor olmasıdır. Telsizlerin çalışma prensiplerinde belirli bir frekans aralıkları bulunmaktadır. Eğer bir kişi başkasıyla iletişime geçmek istiyorsanız aynı frekansta olmaları gerekir.

Frekansların Çalışma Prensipleri

Farklı Telsiz modelleri bulunmaktadır. Bu modeller;

Şeklinde sıralanabilir. Farklı telsizler olsa bile her biri aynı ülkenin frekanslarını kullanır. Her ülke kendi frekans ayarlarını belirli kurumlar tarafından belirler. Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu frekans ayarlarını düzenlemektedir. Gelişen teknoloji ile beraber hava, kara, deniz gibi bütün sektörlerde telsizler kullanılmaktadır.

Sektöre Göre Frekanslar Değişir

Hava ve kara haberleşmelerinde kullanılan telsizlerde 118-137 MHz VHF frekansı kullanılmaktadır. Bu telsizler AM modülasyonla alıcı ve cihazlar olarak geçmektedir. DHMI kapsamında farklı modellerde cihazlar mevcuttur. Telsizlerde farklı kontrol ve konfigürasyon menüleri bulunmaktadır. Bu menülerden frekans seçimi yapılabilir. Kullanım esnasında kesintisiz bir frekans haberleşmesi sağlanması oldukça önemlidir.

Her alıcı ve verici cihaz için kesintisiz frekans haberleşmesi main ve stanby olarak yedeklenmiştir. Telsizler uzak istasyonlara monte edilmişse uzak kumanda hatları Radyolink, TDM ya da direk kablo vasıtasıyla VCS sistemine bağlanır ve tek tuşla aktif hale getirilir. VCS sistemlerinde tek bir frekans kanalına ikiden fazla alıcı ve verici cihaz bağlanabilmektedir. Bu özellikleri sayesinde yeni uzak istasyonlara mevcut frekanslarda çalışan cihazlar bağlanabilir.

Frekanslarda Sorun Yaşanabilir Mi?

Ülkemizde yaşanan en büyük frekans sorunlarından biri enterferasnlar ve radyo karışımlarıdır. Bu tür problemler bir frekansı tamamen bloke edebilecek güce sahiptir. Özellikle hava trafiğini de çok büyük sıkıntıya sokmaktadır. Eğer iki telsiz aynı frekansta olmazsa o zamanda çalışma prensiplerinde sorun yaşanır. İki istasyonun aynı anda konuşması prensibinde ise farklı frekanslar kullanılmaktadır. Buna duplex haberleşme ismi verilmektedir.

Başka Frekans Bandı Var Mı?

VHF cihazları dışında havacılığa tahsisli 225-400 MHZ frekans bandında çalışan UHF cihazları da bulunmaktadır. Bu cihazlar genelde askeri ya da acil yardım frekansları olarak kullanılmaktadır. Bunlar dışında;

  • Frekans aralığı 118.137 MHz aralığında olanlar uluslararası havacılık haberleşmesinde kullanılmaktadır.
  • <5 ppm aralığında olanlar ölçülen taşıyıcı frekans ile nominal değer arasındaki farkı temsil etmektedir.

Lisanssız telsizlerde son zamanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu model telsizlerde lisans ya da yıllık ödeme gerekmemektedir. Konvansiyonel olan modellerde 446.000-446.100 MHZ frekans aralığı kullanılmaktadır. Bu aralıkta 8 kanal Dpmr DİJİTAL OMR telsizler 8 kanal konvansiyonel ve 16 kanal sayısı olmak üzere toplamda 24 kanal içermektedir.  PMR özel taşınabilir el telsizi anlamına gelir ve her zaman bu frekans aralığında kullanılır.