Online Katalog

Telsizler Nasıl Kullanılır?

Telsizler Nasıl Kullanılır?

Telsizler haberleşmeyi sağlayan kablosuz cihazlardır. Telsizler de haberleşmeyi sağlamak için iki tarafında aynı frekansı aralığında bulunması gerekmektedir. Telsizler de haberleşmemizi sağlayacak antenler bulunmaktadır. Telsizlerde kabloya ihtiyaç olmayıp radyo sinyalleri aracılığı ile haberleşme sağlamak mümkündür. Telsizler alıcı verici özelliği ile radyoya benzetilip yayın yapabilme özelliği bulunduğu için de kimi ülkeler telsize iki yönlü radyo ismini vermektedir.

Telsizlerin genel çalışma şekli bir ucun gönderen olup diğer istasyonun dinleme şeklinde bulunmasıdır. Bu duruma simplex haberleşme   adı verilirken hem konuşup hem dinleyenin durumu ise farklı frekansları esas alıp buna da duplex haberleşme adı verilmektedir. Telsizi vücudumuza iki buçuk santim uzakta tutarak ptt kayıt mandalına basarak konuşmamızı yapabiliriz.  Bu konuşmayı yapmak için telsizi dik bir şekilde tutmak önem arz etmektedir.

Gönderme yapılırken kullanılan bu yöntem konuştuğumuz sırada kayıt mandalına fazla basmamızla tamiri pahalı bir arızaya sebebiyet vermiş oluruz. Telsizlerde alma yapmak için elimizi mandaldan çekip ses seviyesini kontrol etmekten geçiyordur. Bu işlemleri yaptıktan sonra anonsumuzu dinleyebiliriz.

Gerçekleşen Telsiz Haberleri

Telsiz haberlerinin gerçekleştirilebilmesi için elimizde bulunan iki cihazın teknik bakımından aynı özelliklere sahip olması gerekir.  Haberleşme gönderme yapan sinyalin anten ve kablo vasıtasıyla dinleyiciye boşlukta yayılan elektromanyetiklerle ulaşımı sağlanır. Telsizlerde kapalı alanlarda bina yapımı ve bu binalarda bulunan metal yoğunluğu sebebiyle iletişim mesafesi etkilenmektedir. Ancak arazilerde mesafe şartlara bağlı olarak yirmi kilometre mesafeye kadar çıkabilir. Haberleşme için herhangi bir engel çıkmaması frekansların bir etkene maruz kalmamaları gerekmektedir.

Lisanslı ve Lisanssız Telsiz

İsminden de anlaşıldığı üzere herhangi bir ücret yıllık ödeme gerektirmediği gibi telsiz satın alınırken ve kullanırken lisansa da gerek duyulmaz. Telsizlerin sık kullanıldığı ve kullanım oranlarının fazla olduğu şehirlerde konvansiyonel oranlarının düşüp yerini dijital lisanssız telsizlerin alması beklenmektedir. Tatil köylerin de otellerde, fabrikalar lisans gerektirmeyen sistemleri çokça kullanabilmektedir. Ancak gizlilik gerektiren telsiz konuşmaları lisans gerektiren telsizler de gizlilik bakımından daha çok tercih edilmektedir.

Telsiz Görüşme Mesafesi

Bir telsizin görüş mesafesini antene, anten çıkış gücüne ve telsizin diğer yapım özelliklerine bağlamak mümkün değildir. Çünkü telsiz konuşmalarında binaların metallerin görüş mesafelerinin, tepelerin etkisi büyüktür. En iyi çeken bir telsizin bile coğrafi etkilere takılıp kalması telsizin çekim gücünü düşürmektedir. Düz yollarda yirmi otuz kilometre uzaklığında bulunan bir insanla çekim sıkıntısı olmadan konuşulabilir. Konuşulan mesafe ortamın engebesine frekans kirliliğine göre değişiklik gösterebilir.

Amatör Telsizcilik Nedir?

Amatör telsizci, yurt içi ve yurt dışında hiçbir karşılık beklemeden kendilerine ayırılıp izin verilen bölümden devletin verdiği lisanslarla haberleşen ve bunu tamamen hobi olarak yapmaktadırlar. Buna amatör telsizcilik denmektedir. Amatör telsizcilerin bu işi yapmaları için bir belge alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu belgeyi almanın bir diğer amacı ise işletmeyi açmadan önce bir bilgi birikimi olmasını sağlamaktadır. Amatör telsizcilerin en iyi bilmesi gereken konular arasında doğal afetler ve olağanüstü hallerde yapmaları gerekenlerdir.