Online Katalog

Telsizlerde Bulunan Batarya Sistemleri

Telsizlerde Bulunan Batarya Sistemleri

Telsizlerde kullanılan enerji kaynaklarının, pillerin, bataryaların kapasitesi ne kadar yüksek olursa telsizimizde o kadar kaliteli olur. Gün içinde enerjisini bitirip yarı yolda bırakmayıp güneş ışıklarına maruz bırakılmamalıdır. Telsiz bataryalarında, cihazların kullanım ömrünü uzatmak ve daha hızlı şarj edip, bataryaların daha hafif yapıda olması için kullanılan lityum iyon pilleri tercih edilmektedir.

Telsiz Bataryalarında Kullanılan Piller

Telsiz bataryalarında birçok pil kullanılmasına karşılık her pilin de istenilen enerjiyi vermediği bilinmektedir. Telsiz bataryalarında son zamanlarda en çok tercih edilen pil türünden olup sıkça tercih edilen li-lon piller abell ve wouxun telsizlerinde kullanılan pillerdir.  Son teknoloji ürünlerinden olan bu pil üç nokta altı volt potansiyel oluşturmakla beraber bu kullanılan piller anot karbondan oluşmaktadır.  Son zamanlarda Telsizlerde çok fazla tercih edilenler arasında olan bu li-lon piller teknolojiyle beraber kendini sürekli geliştirmektedir. Telsiz kullanmaya yeni başlayacak olanlar için telsiz seçiminde bu pillerin kullanıldığına önem vermeleri düşünülmektedir.

Telsizlerde Kullanılan Li-ion Pillerin özellikleri

Sıcaklıkların düşük olduğu zamanlarda, kış aylarında telsiz kullanıcılarını mağrur etmemek için tasarlanmış özelliklere sahil bu li-lon piller soğuğa karşı dirençli olup enerjilerini uzun bir süre muhafaza edebilirler. İçlerinde bulundurdukları gerilim regülatörü sayesinde kendilerini fazla şarj ve fazla kullanımdan kendilerini koruyabilirler. Bir diğer özelliği ise kendi enerjisini kullanılmadan boşaltma bakımından oldukça düşük seviye de bulunur.

Şarjdaki Telsiz Bataryasının Uyarı Işıkları Ne Anlama Gelmektedir?

Şarj durumunu belli etmek için cihaz üzerinde bazı ışıklandırmalar mevcuttur. Bu ışıklandırmalara bakılarak şarj durumunu öğrenebiliriz.

Cihazda kırmızı ışık yanıyorsa bataryamızın şarj olduğunu, eğer kırmızı ışık yanıp sönüyorsa cihazda bir arıza olabileceği, yeşil ışık yanıyorsa cihazın şarjının dolma süresini tamamladığını, yeşil ışık yanıp dönüyorsa şarjın dolmasına az kaldığına dair bir uyarı olup yeşil olan ışığın yanmasını beklememiz gerektiği, her ikisi de olmayıp cihaz sarı ışıktan yanıp sönüyorsa cihaz şarj olmaya hazırlanıyor demektedir.

Batarya Kullanımı Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yeni kullanıma alınan bataryaların on dört ve on altı saat arasında şarj edilmesi gerekmektedir. Bataryaların daha uzun ömürlü olması için sadece o batarya makasıyla aynı şarj cihazını kullanmak gerekmektedir.
  • Uzun süreli şarjda durdurup batarya boşalmadan yeniden takmamalıyız. Bu bataryanın hafızasını zayıflatıp kısa ömürlü olmasına sebep olabilir.
  • Bataryalar çok sıcak ve çok soğuk yerlerde bulundurulmayıp buralarda şarj da yapılmamalıdır.
  • Batarya kontaklarının kirlendiği durumda sert bir cisimle değil de daha yumuşak bir nesneyle temizlenmelidir.
  • Telsiz şarjda iken gönderme yapmak batarya zarar verebilir.
  • Batarya da bulunan kontakları kısa devrede bulundurmamalıyız.
  • Telsiz kullanırken gereksiz uzun konuşmalardan kaçınıp daha kısa konuşmalarla bataryanın ömrünü uzatabiliriz.
  • Telsiz ve telsizin bataryasını kullanırken verilen uyarıları göz ardı etmemek telsiz ve bataryanın ömrünü uzatır.