Online Katalog

Telsiz Kullanımında Ses Karşı tarafa Nasıl Gider

Telsiz Kullanımında Ses Karşı tarafa Nasıl Gider

Haberleşme sürecini başlatan ve alınması gereken güvenlik önlemlerini sağlamak için anında bildirim iletilmesi gereken bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek ses kapasitesi ve birçok alanla uyumlu olan içerikleri ile telsizlerin kullanım kapasitesi artmaya devam ediyor. İletişim çağında olduğumuz için bir anda iletişimin kopması demek belki de tüm işlemlerin aksaması demektir. Bunların önüne geçmek ve var olan kapasiteleri arttırabilmek için çeşitli cihazlardan faydalanılır. İşte bu cihazlardan biri de telsizlerdir.

Telsizler bazı iş kurumlarında her daim aranılan ve olmadığı zaman sıkıntı yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bu kapsamda telsizlere duyulan gereksinim geçmiş zamanlarda olduğu gibi günümüzde de son sürat devam ediyor. Sesin net bir şekilde ulaşabilmesi için kuvvetli bir altyapının olması şart hale gelmiştir.

Telsiz Kullanırken Ses İletimi Nasıl Sağlanıyor

Sesin yayılımı diye bilinen bir kavramın ön plana çıkması ile öncelikle bu kavramın açıklanması gerekiyor. Yazımızın devamında sesin yayılımı ve kapasitesi gibi soruların yanıtını bulacaksınız. Öncelikle ses yayılımı sesin dalgalar şeklinde yayılmasını ifade eder. Var olan ses kaynağından çıkan sesler  maddenin içeriğindeki taneciklerini titreştirir. Bu sebeple ses yayılma işlemi gerçekleşmiş olur. Ses dalgalarının her bir tam devir dönüşümünde bir araya sıkışma ve bir azalma sersi mevcuttur.

Ses hızı; havada, deniz seviyesinde ve çıkılan yüksekliklere göre değişim gösterebiliyor. Bu yüzden ses dalgaları ve titreşimleri bulunduğu konumun özellikleriyle de bağlantılı olmuştur. Aynı zamanda sesin kalitesi çıkış noktası, titreşimlerin özelliklerine göre karşı tarafa iletilmesinde etken bir madde olarak görülür. Telsiz kullanırken ses dalgalarının iletimi ve sorunla karşılaşılmaması için alınan önlemler telsizlerin kalitesi hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor.

Telsiz Kullanırken Ses Dalgaları İçeriği

Özellikle hava koşullarının sıcaklık, yoğunluk ve diğer şartlarına göre değişiklik gösterebilen ses yayılma hızı tüm faktörlerden etkilenir. Telsizlerden ise sesimizi en iyi şekilde duyurabilmemiz ve karşı tarafın da sesini aynı doğrulta hizalanmış bir şekilde duymamız önemlidir. İşte bu seslerin yayılım hızları ve aralarındaki kurulum özelliği birbirini tamamlar. Bütünsellik ilkesi çerçevesinde kavramların etkisinin birbirinden etkilendiği görülmüştür.

Soğuk hava koşullarında ses hızı azaldığı için telsizler için oluşturulan dayanıklılık kapasitesi de bu yönde olmalıdır. Beklenen hizmet seviyesi için rüzgârın esiş yönü dahi etkili olacaktır. Örnek verecek olursak rüzgâr arka yönden eserse ses yüzeye doğru yönlenmiş olacaktır. Rüzgâr ön taraftan esecek olursa da ses yüzeyden yukarı doğru bir hareket ile yoluna devam edecektir.

Telsiz Kullanırken Sesi Karşı Taraf Nasıl Duyar

Seslerin, ses enerjisinden mekanik enerjiye çevrilmesi ve daha sonra ise elektrik enerjisine çevirip bakır teller üzerinden ulaşılmak istenen cihaza aktarılır. Böylece ses karşı tarafa rahatlıkla iletilir ve pürüzsüz bir ses iletimi için de kalite özellikleri belirlenen koşullarda olmalıdır.